Luksus bycia sobą

Katarzyna Gruk

Czyli dlaczego warto się nauczyć uważnego słuchania siebie i innych już w dzieciństwie ?

Dlaczego bycie sobą, życie na swoich warunkach, odwaga pokazania siebie takim , jakim się jest to luksus i wolność ? Czy słuchanie siebie, swojej intuicji, serca daje siłę i moc w życiu ?

Posłuchajcie mojej historii…

Dlaczego tak często zdradzamy siebie, swoje pragnienia i potrzeby. Godzimy się na coś, czego zupełnie nie czujemy w życiu, związkach, pracy ?
W środku, głęboko wszystko krzyczy NIE !, a głowa i rozum podpowiada – bądź rozsądny, masz kredyt, to jest najlepsze dla Ciebie, nikogo lepszego nie spotkasz, takie jest życie, trzeba się pogodzić . I tak latami, wbrew sobie, swoim marzeniom, sercu, duszy. Z ludźmi, którzy nas ciągną w dół, partnerami, których nie kochamy, pracą , której nienawidzimy. Takie życie …Często sami nie wiemy, czego tak naprawdę chcemy, jaki jest nasz cel w życiu, nasza droga i powołanie ?Wymyślamy kolejne strategie, oczekiwania, cele i pędzimy na oślep, realizując nasze wizje, żeby na końcu odkryć –
po co mi to było ?

Czy jest przestrzeń w naszym życiu, żeby zatrzymać się w ciszy i naprawdę usłyszeć siebie? Za czym tęsknię? Czego pragnę ?

Te pytania usłyszałam na treningu Zen coachingu i zupełnie nie znałam na nie odpowiedzi.

Zawsze dopasowywałam siebie i swój wygląd do oczekiwań innych, narzuconych wzorców, tego co inni uważają za piękne. Bałam się pokazać samą siebie, taką jaka jestem. Z racji wykonywanego zawodu charakteryzator, stylistka, trener wizerunku -czułam się zobowiązana, że muszę wyglądać perfekcyjnie. Kameleon, który nie wiedział, kim tak naprawdę jest. Z biegiem lat i doświadczeń życiowych, warsztatów rozwojowych, szkół, spotkanych wspaniałych nauczycieli, zaczęłam czuć coraz większy dystans do siebie, mniej krytycyzmu i akceptację tego jaka jestem. Nauczyłam się żyć tu i teraz, w prawdzie ze sobą.
Na początku był wielki strach.

Co zmienił zen coaching w moim życiu i pracy?

Nauczyłam się akceptacji, zaufania do życia, żeby się nie bać, zamartwiać, co będzie jutro. Jak w trudnych doświadczeniach, które niesie życie dostrzegać  obietnicę nowego jutra, czerpać naukę, nadzieję, widzieć początek nowego, a nie koniec.

Nauczyłam się, jak się zatrzymać , być uważną na siebie, swoje potrzeby, pragnienia, uczucia i tęsknoty ,posłuchać siebie i zacząć podejmować decyzje z serca, z najgłębszej części siebie, do której bałam się dotrzeć i ją wysłuchać. Tam jest prawda.

Nauczyłam się też uważnie słuchać innych, bez osądzania, bez rad, o które nikt nie prosi, gotowych scenariuszy na czyjeś życie, według mojej recepty. Po prostu być z tą osobą, całym sercem, z ciekawością, tu i teraz 100 % uwagi i dopiero wtedy naprawdę można usłyszeć drugą osobę, co się kryje pod słowami.

Wzięłam życie w swoje ręce i nauczyłam się nim cieszyć, bawić. Żyć w akceptacji, spokoju, w zgodzie ze swoim sercem, duszą i ciałem, już nigdy nie zrobię nic wbrew sobie. To jest ogromna wolność! Czuję się szczęśliwa i spełniona, dumna, że miałam odwagę pójść za sobą! Po prostu o wiele łatwiej jest mi żyć, bo ufam sobie i życiu,Bogu.

Życie, to ciągła zmiana, niech się dzieje w zgodzie ze mną. Zdradzę Wam jeden z sekretów Zen coachingu, który działa w moim życiu:

• Krok 1 – ŚWIADOMOŚĆ
    Zatrzymaj się i posłuchaj- tu i teraz – co w środku czujesz, gdy myślisz o czymś ważnym, co się dzieje w Twoim życiu ?Co mówi Twoje ciało, uczucia? W nas są wszystkie odpowiedzi, nie potrzebujemy rad, tylko zatrzymać się i posłuchać w ciszy. Co się dzieje w Tobie teraz ?
  • Krok 2 – ODPOWIEDZIALNOŚĆ
    Ty i nikt inny jest odpowiedzialny za Twoje życie, za siebie, swoje uczucia i drogę, którą podążasz! Z szacunkiem do siebie i tej małej istoty, która zawsze jest w Tobie, teraz Ty możesz spełnić jej potrzeby, uważnie wysłuchać, wziąć za rękę. Czego pragnie? Za czym tęskni ?
  • Krok 3 – WYBÓR
    Decyzja, ja wybieram, że od teraz chcę tak żyć, z takimi ludźmi wokół siebie, robiąc to co kocham, bo życie się toczy, tu i teraz, nie wczoraj, nie jutro, a dziś, w każdej przemijającej chwili! To ja wybieram !
  • Krok 4 – ODWAGA
    Pomimo strachu, krok po kroku realizuję mój plan, idę do życia, takiego jakiego pragnę, powolutku zmieniam świat naokoło mnie ,bez rewolucji, każdego dnia, słuchając siebie.

To też chcę przekazać wszystkim kobietom, mamom, których dzieci wspiera Fundacja, żeby też nauczyły się słuchać siebie i realizować swoje marzenia. Nie odkładały na potem, jak odchowają dzieci, bo czas płynie szybko, dzieci dorastają ,drugi raz się życia nie przeżyje. Każda z nas ma talent, taki jedyny , niepowtarzalny ,który trzeba rozwijać i pielęgnować, dzielić nim ze światem. Może to jest krawiectwo, a może robienie pięknej biżuterii, gotowanie, coś o czym marzyłyśmy będąc dziewczynkami. Warto do tego wrócić i poszukać, jakie zapomnianie skarby w nas drzemią.I odważyć się pójść za tym.

Żeby nauczyły się uważnie i z miłością słuchać swoich dzieci, mężów, partnerów, bliskich. Usłyszeć, czego naprawdę potrzebują jak krzyczą, są żli, smutni, milczą,płaczą. Najpierw trzeba zacząć od słuchania z szacunkiem siebie, to prowadzi do miłości i spokoju i dopiero wtedy możemy naprawdę dawać innym, być uważnym na ich potrzeby.

W Akademii Szczęśliwych Kobiet uczę kobiety ,jak żyć w zgodzie ze sobą, na swoich warunkach i zbudować swój wygląd , w zgodzie z tym kim są – stworzyłam autorski program oparty na moim życiu – Jesteś piękna, taka jaka jesteś!

Zen coaching, moja wiara, doświadczenia nauczyły mnie , jak lepiej, łatwiej żyć i tym się będę w Fundacji ze starszymi dziećmi, ich mamami dzielić !

Pozdrawiam ciepło!

Katarzyna Gruk – certyfikowany Zen coach, Ambasadorka Fundacji Opiekuńcze Skrzydła. Współprowadzi firmę Twoja Sesja. Charakteryzatorka.  Lubi spotykać się z ludźmi i odkrywać ich historię zawodową i życiową, wartości i emocje. Dla niej człowiek jest najważniejszy, zarówno w sesjach biznesowych, jak i osobistych.  Fotografie uwieczniają osobowość, budują wizerunek, inspirują do zmian! ”Luksus bycia sobą” to myśl przewodnia wszystkich projektów.

www.twojasesja.com

www.akademiaszczesliwychkobiet.pl