Misja

Pomagamy dzieciom, które z powodów  społecznych i finansowych nie mogą liczyć na wystarczające wsparcie swoich opiekunów. Przeciwdziałamy wykluczeniu społecznemu dzieci oraz wyrównujemy ich szanse w prowadzonych przez nas dziennych domach, tworzonych na wzór domu rodzinnego. Dzieci odnajdują u nas poczucie bezpieczeństwa,  wiarę w swoje możliwości, uczą się marzyć i  marzenia te realizować. Dlaczego pomagamy? Kliknij.

Nasz zespół

Joanna_Magda
Projekt bez tytułu

Współzałożycielka i Członek Zarządu Fundacji.

Psycholog kliniczny, terapeutka, wychowawczyni. Współzałożycielka Fundacji Opiekuńcze Skrzydła oraz właścicielka Pracowni Psychologicznej. Od wielu lat szczególnie bliskie są jej problemy rodzin i dzieci potrzebujących codziennej pomocy, zaniedbanych społecznie, biednych, samotnych. Pomaga małym i dużym. Nieustająca kreatorka nowych pomysłów. Skuteczna w działaniu.  Otwarta na świat i ludzi. Uwielbia naturę, prostotę, dom i spotkania z bliskimi. Odznaczona przez Polskie Towarzystwo Lekarskie, wyróżniona przez Polski Komitet Narodowy UNICEF, Fundację Dajemy Dzieciom Siłę Burmistrza dzielnicy Praga-Południe  oraz Prezydenta Rzeczypospolitej. Kawaler Orderu Uśmiechu.

Projekt bez tytułu-2

Współzałożycielka i Prezeska Fundacji.

Pedagog, specjalistka od zarządzania edukacją oraz potencjałem społecznym. Współzałożycielka Fundacji Joanny Radziwiłł Opiekuńcze Skrzydła. Od 20 lat prowadzi działania na rzecz podopiecznych dzieci, młodzieży i osób dorosłych potrzebujących pomocy. Miłośniczka i pasjonatka dzieci. Prywatnie mama ukochanej Marysi oraz hodowca Seterów Irlandzkich.

Ikona z imieniem Katarzyna Muszyńska

Dyrektorka zarządzająca Fundacji.

Absolwentka zarządzania, pedagog, w trakcie 4letniego szkolenia w Szkole Psychoterapii DIALOG i 5letnich studiów z zakresu psychologii. Absolwentka rocznego Programu Pomocy Psychologicznej w Instytucie Integralnej Psychoterapii Gestalt i stopnia zaawansowanego w obszarze Terapii Skoncentrowanej na Rozwiązaniach (TSR). Dyplomowany muzyk. Wulkan wspaniałej energii, profesjonalna w działaniu, otwarta na ludzi i świat. W Fundacji Opiekuńcze Skrzydła realizuje swoje marzenia, konkretnie i skutecznie pomagając innym.

k.muszynska [at] fundacjajoannyradziwill.pl

TETSUNOSUKE (MICHAŁ) WATANABE wychowawca

Wychowawca młodzieży w wieku 12 – 19 lat w fundacyjnym Domu Pawła w filii warszawskiej.

Z wykształcenia historyk sztuki ze specjalnością pedagogiczną, hobbistycznie podróżnik, twórca internetowy, kucharz i gitarzysta rockowy. Swoimi licznymi zdolnościami – wyjątkowym talentem kulinarnym i muzycznym, pasją do odkrywania świata, codziennie zaprasza młodzież do nowych doświadczeń. Człowiek pełen kolorów, lubiący pracę z ludźmi, otwarty na nowe doświadczenia i ciekawy świata.

m.watanabe [at] fundacjajoannyradziwill.pl

LIUDMYLA MYRONCHUK wychowawczyni

Wychowawczyni dzieci w wieku 7 – 12 lat w fundacyjnym Domu Mikołaja w filii warszawskiej.

Pedagog, magister historii – absolwentka Uniwersytetu Narodowego „Akademia Ostrogska” w Ukrainie. Posiada 8 lat doświadczenia jako wykładowczyni w szkolnictwie w obszarach historii
i prawoznawstwa, prowadziła także koło folklorystyczne. Odbywała praktykę pedagogiczną
w Państwowej Wyższej Szkole Wschodnioeuropejskiej w Przemyślu. Lubi pracować z dziećmi, ponieważ możliwość uczestniczenia w rozwoju małego człowieka daje jej dużo satysfakcji. Dzieciom towarzyszy
z uważnością, obdarowując je swoim ciepłem i poczuciem humoru, a one odpowiadają na to radością i zaufaniem. Chętnie spędza czas czytając książki, ucząc się języka polskiego, piekąc słodkości, a także w drodze – lubi podróżować i jeździć na rowerze. W życiu kieruje się zasadą etyczną „Traktuj innych tak, jak ty byś chciał być traktowany”.

l.myronchuk [at] fundacjajoannyradziwill.pl

Ikona z imieniem Magdalena Buga

Specjalistka ds. żywieniowych.

Absolwentka Fundacji, kucharka i mistrzyni pysznych obiadów dla dzieci i młodzieży.
Kto raz spróbuje jej kuchni, już zawsze pragnie wracać do fundacyjnego domu. Swoje kulinarne pasje rozwija dokształcając się w obszarze gastronomii i zdrowego żywienia. Spokój z którym gotuje udziela się wszystkim, którzy tylko zbliżą się do centrum warszawskiego domu jakim jest kuchnia – nazywana jest dzięki temu prawdziwym „spowalniaczem czasu”.

m.buga [at] fundacjajoannyradziwill.pl

JUSTYNA BEDNAREK koordynatorka filii w Kamionce

Koordynatorka filii w Kamionce.

Koordynatorka Domu Marysi w i wychowawczyni dzieci w Kamionce. Wspaniała przewodniczka
i towarzyszka dzieci. Pedagożka, filolożka, mama.  Otwarta na ludzi, chętnie poznaje nowe kultury. Parę miesięcy mieszkała w Kazachstanie i marzy, żeby polecieć tam jeszcze raz. Lubi „Mistrza i Małgorzatę”, kiedyś napisze książkę, raczej dla dzieci. Stara się podchodzić do każdego człowieka z empatią
i szacunkiem, potrafi słuchać. W ludziach szuka cech, które czynią ich wyjątkowymi.

j.bednarek [at] fundacjajoannyradziwill.pl

Dyrektorka ds. komunikacji i fundraisingu.

Absolwentka Szkoły Głównej Handlowej, ostatnie 20 lat związana z branżą kulturalną. Była Dyrektor Promocji i Dystrybucji Gutek Film. Współpracowała także z producentami filmowymi odpowiadając za promocję i PR, a także wellbeing. Twórczyni cykli filmowych, które na stałe wpisały się do repertuaru kin
studyjnych: Spotkania Filozoficzne, Klub Wysokich Obcasów.
Kultura jest dla niej inspiracją i wsparciem do pracy nad rozwojem osobistym, a w konsekwencji do rozwoju kultury w biznesie. W działaniu pomaga
łączyć dwie, często przeciwstawne, ważne wartości – kreatywność i efektywność.
Posiada certyfikat HEC Paris Boosting Creativity for Innovation, ukończyła Psychologiczną Akademię Lidera organizowaną przez Grupę TROP. Nastawiona na ciągłe uczenie się.

m.kostro [at] fundacjajoannyradziwill.pl

HELENA BEREBECKA koordynatorka działań pomocowych

Koordynatorka działań pomocowych.

Studiowała socjologię stosowaną i antropologię społeczną ze specjalizacją facylitacja i interwencja
w sytuacjach kryzysowych. Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. w organizacji pozarządowej jako koordynatorka projektu rozwojowego o tematyce miejskiej i przywództwa życia publicznego, a także
w agencji reklamowej jako account manager. Od zawsze zaangażowana w różnorodne akcje pomocowe. Wielbicielka literatury faktu i polskiej literatury pięknej, reportaży oraz produkcji dokumentalnych. Lubi zgłębiać zagadnienia związane z socjologią i psychologią. W wolnym czasie maluje obrazy, spaceruje z psem i spędza czas z mężem i rodziną. Żyje w stylu slow.

h.berebecka [at] fundacjajoannyradziwill.pl

Nagrody

MEDIA O NAS

RADA

ZARZĄD

NATALIA KORYNCKA–GRUZ

MAGDALENA ZĄBKOWSKA –IBRAHIM

MAGDALENA KRYŃSKA  prezes

JOANNA RADZIWIŁŁ  członek Zarządu

WOLONTARIUSZE

Poznaj nasze wolontariuszki i wolontariuszy, którzy wspólnie z nami tworzą niesamowity dom Fundacji. Nie zmieścimy opisów wszystkich wspaniałych przyjaciół i wolontariuszy, którzy na co dzień wraz z nami budują dom Fundacji dla tych, którzy naprawdę potrzebują pomocy i bliskości.

AniaZRadomia

ANIA Z RADOMIA

Prowadzi spotkania dla mam w ramach naszego programu "Wspieramy Mamy". Raz na dwa tygodnie przygotowuje i prowadzi spotkania dla mam dzieci i młodzieży z Fundacji. Dba o ich rozwój, słucha i rozmawia o trudnościach, wspólnie z mamami szuka rozwiązań, uczy dbania o siebie.

MagdaZWarszawy

MAGDA Z WARSZAWY - graficzka

Działa z nami przy projektach graficznych. Współpracowała z nami przy kampanii 1%. Zadbała o całą oprawę graficzną: uloty, plakaty, banery, grafiki na Social Media. Wsparła nas też graficznie projektując zaproszenia na wystawę prac plastycznych dzieci "O czym mówią trzepaki" w Galerii Xanadu.

Dominika z Warszawy

DOMINIKA Z WARSZAWY

Co tydzień, w każdą środę na Dominikę czeka siedmioletnia dziewczynka. Dzięki opiece Dominiki dziewczynka ma zapewnione regularne wsparcie psychologiczne. Dominika nawiązała relację z całą rodziną dziewczynki, przekazując im ciepło, serce i pokazując im świat.

GosiaZWarszawy

GOSIA Z WARSZAWY - artterapeutka

Prowadzi cykliczne zajęcia twórcze i arteterapeutyczne dla dzieci i młodzieży z naszej Fundacji. Rozwój umiejętności samodecydowania, umiejętności twórczych, kompozycji, wiedzy z zakresu historii sztuki - tak magicznie działa Gosia. A to nie koniec jej działań:)

PiotrZWarszawy

Piotrek z Warszawy - programista

Wspiera nas w każdej awarii związanej ze stroną www Fundacji. Wszelkie usterki, poprawki, uaktualnienia i nowości - gdy pojawią się potrzeby związane ze stroną internetową, od razu zgłaszamy się do niego.

previous arrow
next arrow

AMBASADORZY

Ambasador to reprezentant  Fundacji Joanny Radziwiłł Opiekuńcze Skrzydła wyruszający do serc innych osób. To osoba, która jest związana  z Fundacją,  jest na bieżąco z jej najnowszymi projektami , codziennymi działaniami oraz potrzebami, która rozprzestrzenia informacje o  Fundacji pośród swojego otoczenia, jak również swoimi pomysłami oraz kontaktami wspiera działania na rzecz podopiecznych/teraźniejsze programy wielkitalerz.pl oraz Opiekuńcze Skrzydła.

Elżbieta Czartoryski

architekt i dyrektor w Paul Raff Studio (https://paulraffstudio.com/) specjalizującej się w budynkach mieszkalnych, kulturalnych i komercyjnych. Artysta sztuk wizualnych, skupiający się na performansie, rzeźbie, rysunku i fotografii, badając takie tematy jak: równość, przestrzenie pośrednie i polityka społeczna. Mama Leona i żona Aleksandra. Obecnie mieszka w Portoryko, choć jej serce jest w Montrealu, Toronto i Warszawie.

MARIETA BELINA BRZOZOWSKA

finansistka, współwłaścicielka oraz manager CST Consultants, niesamowita organizatorka w każdej dziedzinie i ponad granicami. Montreal, Quebec, Kanada.

MONIKA
bednarek

przez 25 lat związana z polskim i europejskim rynkiem mediów. Od pięciu lat działa samodzielnie jako doradca szefów i właścicieli firm. Inwestor na rynku nowoczesnych technologii. Łączy ciekawych ludzi z niemal całego świata. Podróżniczka, pasjonatka rozwoju osobistego, eko życia i wspierania w szczególności młodych ludzi. Uwielbia narty, kravmagę i praktykuje kriya yogę. Zrealizowała jedno z największych swoich  marzeń – bycia niezależną zawodowo po 50 tym roku życia.

Jola
Christol ​

mama Patrycji  i Floriana, 18 lat życia spędziła za granicą pracując w międzynarodowych korporacjach, Prezeska Fundacji Entraide.  Jej mottem życiowym i biznesowym jest: „Czerpać radość z życia, być szczęśliwym i dawać szczęście innym” , Warszawa.mama Patrycji  i Floriana, 18 lat życia spędziła za granicą pracując w międzynarodowych korporacjach, Prezeska Fundacji Entraide.  Jej mottem życiowym i biznesowym jest: „Czerpać radość z życia, być szczęśliwym i dawać szczęście innym” , Warszawa.

maria
czartoryska

malarka czuła na delikatność otaczającego ją świata, cicha w konkretnym działaniu, piękna osoba, która jest w sercach wielu osób, w Polsce i na świecie wraz ze swoimi pracami. Wieloletnia wolontariuszka regularnie działająca na rzecz dzieci i młodzieży. Niebywała osobowość.

elżbieta
Golińska ​

dziennikarka, od lat aktywnie wspierająca dzieci i młodzież. Od roku 2005 brała udział w ogólnopolskim programie KGP profilaktyki uzależnień dzieci i młodzieży PaT, członek zarządu Fundacji Towarzystwa Przyjaciół CZD im. Dr Jolanty Chmielnik, Sp Doradca Rzecznika Praw Dziecka, niebywała życiowa optymistka dla której nie ma rzeczy i spraw niemożliwych do zorganizowania z dobrym i pięknym życiowym przesłaniem, Warszawa

Małgorzata
Herbich

portugalistka, podróżniczka, otwarta na świat, zafascynowana Kulturą Bliskiego Wschodu i Egiptu, wieloletnia mieszkanka Kairu, specjalistka od PR w różnych organizacjach, organizatorka różnorodnych kulturowych spotkań, wielbicielka ludzi, natury, przestrzeni; od wielu lat związana z Fundacją Opiekuńcze Skrzydła, Warszawa

MARIA
JUSZCZYK

kreatorka pełna energii i pomysłów, dyrektorka PROM Kultury Saska Kępa, Warszawa

PAULINA
KALINOWSKa

organizatorka, podróżniczka, mama. Od 20 lat prowadzi agencję incentive Pracownia Przygód. Jej pasja to książki, architektura, zumba i rozwój. Warszawa

NATALIA
KORYNCKA-GRUZ

reżyserka, producentka, intelektualistka. Laureatka wielu prestiżowych filmowych nagród. Obserwatorka  życia codziennego  na różnych płaszczyznach. W przyjaźni oddana na zawsze.W rozmowach jest niebywałym, a mądrym dyskutantem od którego można się uczyć racjonalnego życia. Twórca fundacyjnych filmów pt. Daje Ci Kulkę oraz Wielkitalerz.pl, Warszawa

Marzena
Leksińska

Lubi ludzi i zwierzęta, konkretne wydarzenia oraz konkretne zadania. Jest niezawodna. Czuła obserwatorka świata. Od wielu lat bliskie są jej wszystkie trudne sprawy związane z  dziećmi i młodzieżą. Pracuje w firmie Raphael Sp. z o.o. jako Business Development Director, Warszawa.

ANNA
LIPIŃSKA

historyczka sztuki, prowadząca zajęć dla dzieci w Nazarecie – Klub Inteligencji Katolickiej, Muzeum Piłsudskiego Dział Zbiorów, Warszawa

ILONA
ŁEPKOWSKA

wyjątkowa osobowość, energia i  charyzma. Reżyserka, scenarzystka, pisarka, królowa polskich seriali. Członek Polskiej Akademii Filmowej.

BEATA
PAWELCZYK-BŁASIAk

ekonomistka, absolwentka trzech kierunków- handlu zagranicznego, międzynarodowych podatków i prawa europejskiego; prowadzi własną działalność z zakresu doradztwa biznesowego, organizatorka XIX aukcji Wielcy Małym na rzecz pokrzywdzonych przez człowieka zwierząt, która jest realizowana przy współpracy z artystami scen teatralnych, malarzami oraz rzeźbiarzami. Warszawa, Łódź

GOSIA
RUMIAN

10 lat temu zamieniła Kraków na Warszawę, która stała się jej drugim domem. Po studiach Nieruchomości, Zarządzanie Ludźmi, Marketing i pracy z nimi związanych odkryła, że kocha sztukę i pracę z dziećmi. Arteterapia, warsztaty plastyczne i fotografia to jej pasje. Mama nastolatka. Uważa, że warto pomagać innym odkrywać siebie i otaczający świat, Warszawa

MARIA
STECKA

graficzka oraz architektka wnętrz, jej kreacje zawsze budzą podziw, właścicielka firmy Steckainteriors, Warszawa

AGATA
SZCZECH

od 23 lat dyrektor public relations oraz dyrektor Komunikacji Terytorium East w Renault Polska, za pracę otrzymała wiele prestiżowych nagród; uwielbia projektować wnętrza i ogrody, czuła dla ludzi i zwierząt, a szczególnie kotów, Warszawa

ANIA
WŁOSZCZAK

od urodzenia Warszawianka, wieloletni media menadżer w domu mediowym oraz właścicielka kawiarni. Miłośniczka podróży oraz wszelkich sportów. Zgłębia tajniki psychologii. Pełna spokoju, pomysłów, od zawsze otwarta na świat i ludzi. Uczestniczka programu wielkitalerz.pl. Mama trzech synów

DOROTA
VAN VUGT

zawsze gotowa na nowe wyzwania i pracę z ludźmi,  tworzy rzeczy prawdziwie i szczerze, właścicielka Pracowni 3one33, mama 4 dzieci, Warszawa

KAMA
ZBORALSKA

propagatorka sztuki, dziennikarka współautorka ponad 200 programów telewizyjnych, autorka książek o sztuce oraz albumów, organizatorka wystaw sztuki współczesnej oraz współautorka „Olimpijskich Konkursów Sztuki. Wawrzyny Olimpijskie” , od lat dyrektorka artystyczna Warszawskich Targów Sztuki; Kuratorka i inicjatorka powstania Galerii (-1) Polskiego Komitetu Olimpijskiego. Prowadzi wykłady m.in. na Wydziale Sztuki Mediów ASP w Warszawie. Stypendystka ZAiKS, Warszawa.

MONIKA
OSIECKA

rzeźbiarka, której twórczość oraz życiorys wzajemnie się przenikają i dopełniają, Warszawa.

ILONA ADAMSKA

motywatorka, inspiratorka, prelegentka kobiecych konferencji, autorka i redaktorka 13 książek. Wydawca magazynów: Imperium Kobiet i Law  Business Quality, właścicielka Agencji PR I.D.MEDIA. Organizatorka ogólnopolskich plebiscytów dla kobiet biznesu, m.in. : Lwice Biznesu i Diamenty Kobiecego Biznesu. Nagrodzona licznymi nagrodami, m.in. statuetką Bizneswoman Roku 2017 Pomysłodawczyni Europejskiego Klubu Kobiet Biznesu oraz Akademii Świadomego Budowania Marki. Organizatorka wielu aukcji charytatywnych. Warszawa.