You are currently viewing List Kamy Zboralskiej – kuratorki sztuki. Pomaganie to sztuka!

List Kamy Zboralskiej – kuratorki sztuki. Pomaganie to sztuka!

List Kamy Zboralskiej, kuratorki sztuki i ambasadorki dzieci w sprawie organizacji charytatywnej aukcji Pomaganie to sztuka , która odbędzie się dzięki współpracy z DESA Unicum – największym domu aukcyjnym w Polsce.

Aukcja trwa od 22 grudnia 2020 do 7 stycznia 2021 na platformie online pod adresem: www.bid.desa.pl/auctions

Szanowni Państwo !

Pomaganie to też sztuka ! pod takim hasłem odbędzie się w Desie Unicum aukcja charytatywna, której dochód zostanie przeznaczony na rzecz dzieci. Ich rodziny to mieszkańcy warszawskiej Pragi, Grochowa, Targówka.

Podopieczni Fundacji Joanny Radziwiłł Opiekuńcze Skrzydła ciepło i zainteresowanie, znajdują w domach przez nią prowadzonych już od wielu lat. Mogą też zjeść ciepły posiłek, co nie jest dla nich codzienną normą. Szczególnie podczas pandemii, działanie na rzecz dzieci jest ważne, mocne, wspierające. Uszczęśliwianie dzieci to nasz wspólny obowiązek. Tym bardziej doceniam ludzki gest wszystkich tych, którzy wsparli tę szlachetną akcję.

Wielkie dzięki dla kilkudziesięciu artystów: Wilhelma Sasnala, Pawła Althamera, Grzegorza Kowalskiego, Wiktora Gutt, Artura Żmijewskiego, Rafała Olbińskiego, Bettiny Bereś, Andrzeja Dudzińskiego, Ignacego Czwartosa, Grzegorza Grzyba, Krzysztofa Augustina, Oskara Dawickiego, Marty Deskur, Janiny Wierusz Kowalskiej, Katarzyny Kozyry … nie sposób wszystkich wymienić. Tworzą w różnych technikach, stylistykach, mają różnych odbiorców, ale to co wiem na pewno – łączy ich wrażliwość na ludzką krzywdę! Sztuka uszlachetnia, jej posiadanie duchowo wzbogaca, a przy okazji w przyszłości może stać się dla najbliższych wyjątkową pamiątką.

Trudno podpowiedzieć co warto kupić, żeby to była też niezła lokata, ale tym razem chyba nie o to chodzi. Poza tym już same nazwiska artystów gwarantują odpowiedni poziom artystyczny oferowanych prac.

Teraz już tylko od Państwa zależy czy zaangażowanie do wspólnej aukcji 61 Artystów i Darczyńców ( Sławomir Górecki, mia Art. Gallery, Katarzyna Stanny oraz Monika Bednarek) przełoży się na konkretne wsparcie 54 dzieci . Dzieci potrzebujących pomocy, niepokochanych, samotnych…

Zachęcam do odważnego licytowania dzieł sztuki! Pomaganie to też sztuka !

Kama Zboralska
Ambasadorka dzieci oraz kuratorka sztuki